Sider

fredag den 30. marts 2012

Delvis tæmmet.

Mit skovbed - eller skulle vi sige det hjørne af haven, hvor planterne får lov at vokse lidt vildt - er ikke mere end godt 15 m2 og ligger på nordsiden af naboens træer.
Det er den del af haven hvor der sker mest lige nu.
Egentlig gør jeg ikke meget mere ud af det end at fjerne ukrudt, grene, kviste og om foråret - lige inden det hele begynder at skyde - samler jeg lige de fleste af de tørre blade.
Som jeg tidligere har fortalt, var der en masse løg i haven, allerede da vi flyttede ind. De fleste af russisk skilla- og sneprydløgene lagde jeg enkeltvis fordelt rundt på det stykke.
Jeg stak også nogle hyacintløg, lidt spansk skilla og et par kejserkroneløg ned i mellem. Senere er der kommet akeleje vulgaris, liljekonvaller, smalbladet klokke og blå, hvide og gule anemoner til.
Også ingefær og nøgen jomfru er der blevet plads til.


Den blå anemone har blomstret i flere uger nu.
Den havde ikke andet end nogle få blade, da jeg plantede den for ti år siden, men den synes så godt om jorden her, at den efterhånden er blevet en stor blok. Den har også sået sig selv et par steder i bedet.

Her er en af dens aflæggere.

Den hvide anemone sprang ud for et par dage siden.

Den gule anemone som ses her sammen med den ene slags snepryd springer først ud lidt hen i april.
Her lidt flere snepryd og russisk skilla. I baggrunden er der en smalbladet klokke.
Som I kan se får mosset lov til at blive i hvert fald til alle løgene er væk. Når jeg skriver, at planterne får lov til at vokse lidt vildt, så er det kun tilnærmelses vis rigtigt. Faktisk begrænser jeg den russiske skilla i at så sig selv overalt, ved at klippe de fleste af frøene af. Det samme gør jeg med akelejerne.

Billedet af kejserkronen, som I måske kan skimte får orange blomster, er et par dage gammelt. Det er nok den, der har mest travlt i øjeblikket.
Den overvælder mig hvert år med sin store daglige tilvækst.
Når den står nede i det her bed, er det fordi jeg foretrækker at nyde den på afstand.

Liljekonvallen er ikke dukket op endnu, så den får I et billede af engang midt i maj.

Enten er jeg en klovn, eller også kan det bare ikke lykkes at få et billede af denne snepryd i det rigtige lys, men I får det alligevel, fordi den står sammen med min ingefær.
Jeg er ikke sikker på, hvilken ingefær det er (den stod her, da vi flyttede ind), men den skyder nye blade inden vinteren.



Denne primula (muligvis primula vulgaris), som dukkede op for nogle år siden, må være en foræring fra fuglene. Det er i hvert fald ikke en jeg har plantet.
Den er jeg rigtig glad for. Den lyser så dejligt op. I denne omgang fik den de første forsigtige blomster allerede 20. december. Sidste år ventede den regelmenteret til foråret.

For et par dage siden læste jeg på en af bloggene om lærkespore. Jeg ved ikke, om I kan se den tydeligt nok nederst i billedet.
Jeg var også en af dem, der lærte noget inde på bloggen den dag. De andre år har jeg luget den væk, men denne har gemt sig, den dag jeg lugede, og nu får den da lov til at blive stående.



Mine Nøgen jomfru står lidt foran skovbedet for at dække over den bare plet, når vi når hen sidst på sommeren og først på efteråret.
De står i en bund af trædebregne, som jeg har et lidt ambivalent forhold til. Det er godt, at den kan tåle, at man træder på den. Det er også godt, at den til en vis grad hæmmer ukrudtet, MEN DEN BREDER SIG HELT VILDT! Tænk at en lille uskyldig plante i en potte på 8 år kan dække hele nabobedet på skal vi sige ca 20 m2!

2 kommentarer:

  1. Ja en trædebregne kan godt have meget travlt, jeg har det ligesom dig med den.
    Jeg er mest imponeret over din kæmpeblok med den blå anemone, nej hvor er du heldig. Jeg har bare 5 eller 6 blomster i en lille tue. Men det er da en trøst at vide, at de kan blive til mere. :o)
    Hilsen
    Lisbeth

    SvarSlet
  2. Jeg er vild med skovbede, og elsker de planter der kan gro der :-)
    Er ligesom Lisbeth meget imponeret over din store tue med blå anemoner :-)

    SvarSlet