Sider

søndag den 10. marts 2013

I sne står urt og busk i skjul.......igen.

Det var jo ikke de billeder I skulle have set i dag.


Men sådan så vores have altså ud i formiddags.


Erantiserne gjorde, hvad de kunne for at give lidt håb om forår.

Nej jeg ville hellere kunne have sagt, at disse foto var fra i dag.
Men de er fra den 5. marts.


Og så fornøjet så vinterjasminen ud d. 7.

Hvad laver man så en iskold week-end? Jo jeg er gået i træningslejr. Nej ikke noget med sport. Men brød. Sagen er den at vi, i al den tid vi har boet her, har været forvendt med at have en bager lige om hjørnet. Men nu gik det altså ikke længere, desværre. Så de sidste par uger er jeg blevet helt huslig. Jeg blev enig med mig selv om, at jeg lige så godt kunne få fyldt noget i fryseren nu, mens det ikke er til at være udenfor. I går stod den på valnøddebrød, fransk landbrød og kurvebrød. Det blev også til et fuldkornsrugbrød bagt på en surdej, som jeg for mange år siden fik opskriften på. Puh ha. Det er tungt at ælte rugbrød, men det er nok der, vi kommer til at savne bageren mest. Et brød magen til deres kan supermarkeder ikke levere. Egentlig blev rugbrødet ok, men det skal lige finjusteres lidt.


I dag har den så stået på Samsøbrød. Det er også en surbrøds-dej, som jeg i mange år har haft opskriften liggende på. Som jeg husker det fra for mange år siden, da jeg bagte det sidst, smager det rigtigt godt. Og med brænde i ovnen hæver det fint.


Håber at I også har fundet noget at få en week-end i marts til at gå med. Hav det godt derude.

7 kommentarer:

 1. surt forårsvejr og lækre brød.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have. Ja det var en streg i regningen, at kulden skulle vende tilbage med sådan en styrke. Her har jeg ellers gået og sagt at fuglene ikke tog fejl. Når de begyndte at synge, så var den god nok, så var foråret på vej. Men det må da være lige ved at være der.

   Slet
 2. Det lyder som en fornuftig idé at fylde fryseren op. Det ser i hvert fald lækkert ud. Samsø brødet kender jeg ikke, kan man få en opskrift, selvom jeg bor på Samsø :)
  Måske skal I glæde jer over sneen, den beskytter trods alt planterne mod barfrosten, men jeg blev da lidt overrasket, da jeg så, at I har et pænt lag. Her kommer der lidt fnug en gang i mellem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have. Jeg synes at brødet er fint til ost eller måske et stykke med pålæg. Som jeg skrev er det en surbrøds-dej. Jeg ved ikke om brødet har mere tilknytning til Samsø end de franske kartofler har til Frankrig.
   Her er opskriften:
   300 gram grahamsmel, 3 dl. kærnemælk,50 gram gær, 700 gram hvedemel, 3 dl vand, 1/2 dl. olie, 1 tsk. sirup, 2 tsk. salt.

   Den første dag opløser man 15 gram gær i 3 dl. kærnemælk og tilsætter 300 gram grahamsmel. Lad dejen stå tildækket til næste dag.
   Den næste dag opløser man 35 gram gær i 3 dl. lunkent vand. Tilsæt olie, sirup, salt og dejen fra dagen i forvejen. Tilsæt hvedemelet lidt af gangen, mens der æltes. Lad dejen hæve 30 minutter. Del den til to brød og lad det efterhæve i 20 minutter. Brødene pensles med mælk og bages i ca 30 minutter ved 225 grader. Lidt mindre hvis det er varmlufts-ovn.
   Ja det er selvfølgelig en fordel, at der er lidt sne til at beskytte planterne. Så vi skal vel bare i gang med sneskovlen og prøve at se glade ud.

   Slet
  2. Tak for opskriften. Ja det er fælt med den kulde, men når det ikke kan være andet, så er det godt med sneen, vi har også fået et drys her, men ikke nok til skovlen :) vi kan nøjes med kosten.

   Slet
 3. Hvor har du været flittig i bageriet, her i denne råkolde weekend. Det er dejligt for dig med alt det lækre brød, du nu kan finde frem fra fyseren, det næste stykke tid :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Når man er kommet i gang, er det hyggeligt at bage. Det er bare for sjældent, at jeg har fået gjort alvor af det. Jeg har temmelig mange opskrifter liggende, som er samlet sammen gennem årene. Nu mens vejrguderne raser, og vi venter på forår, var der lige en lejlighed til at få afprøvet eller genopfrisket nogle af dem. Vi spiser en del brød, også til varm mad, så det er altid dejligt at have lidt i fryseren.

   Slet