Sider

onsdag den 15. oktober 2014


En lang sæson nærmer sig enden.


Der var en enkelt blomst i "Corky" i går, og der er stadig knopper, der titter frem nede mellem "Stella de Oros" efterhånden visne blade, men det synger unægteligt på sidste vers for dagliljerne for i år, hvor de har blomstret overdådigt. 

Der findes et utal af sorter, og med forskel i farve, højde, blomsterstørrelse og blomstringstidspunkt kan man næsten altid få en daglilje til at passe ind i bedet, og selv om hver enkelt blomst kun holder en enkelt dag er de gode til afskæring. 

Dem der har kigget med på bloggen ved, at her i haven bliver de flere og flere. Nogle af dem har efterhånden stået i det samme bed i over fem år, og jeg bliver nok snart nødt til at begynde at dele nogle af de ældste. De kan plantes ud hele sommeren lige undtaget i blomstrings-perioden, men jeg får nok ikke plantet dem om før til foråret. 

Generelt trives dagliljer i en alkalisk, næringsrig og fugtig jord i sol eller halvskygge. Vi har måttet vande i den tørre sommer vi har haft, men alligevel har de nået at få nogle visne blade.  


Denne daglilje, som jeg tiggede mig til, længe inden jeg blev konfirmeret, har i mange år stået og vokset sig enorm i min mors have. Nu har jeg fået en stump af den til en af mine bare pletter. Det må være Hemerocallis fulva, som stammer fra Asien, hvor den vokser fra Kaukasus til Himalaya, Kina, Korea og Japan. I år startede den med at blomstre i slutningen af juni til hen midt i juli. Den er pågroende og findes mange steder forvildet fra haver. Lige som påskeliljen kan man - når man kører ned af de små veje - støde på den i grøftekanten som en påmindelse om, at der har der engang ligget et hus. 


Daglilje; Hemerocallis Lilioasphodelus (Flava) til venstre har en dejlig duft. Arten stammer fra Syd-, Sydøst- og Mellem-europa, hvor den vokser i enge og græsmarker. Den blomstrer typisk samtidig med haveiris i slutningen af maj og til et stykke ind i juni.
Daglilje; Hemerocallis hybrid "Apricot" til højre har en fin duft og blomstrer også som en af de første fra slutningen af maj og til et stykke ind i juni.  


Efter at Apricot var færdig med at blomstre tilbage i 2012, og jeg ville klippe de afblomstrede stængler væk, fik jeg øje på denne ikke rigtigt udviklede blomst. Det som især fik mig til at lade være med at klippe den af var det lille blad, som stikker ud lige under blomsten. I stedet bukkede jeg stænglen ned i håb om, at den satte rødder.
Ca tre uger senere så det ud til, at skuddet havde fået rodfæste.
På sidste foto som er fra midten af juli 2013 er den et år gammel. Den gror stadig fint. Jeg har læst et sted at de først blomstrer tredie år. Så jeg venter spændt på forsommeren 2015.

"Black Stockings"  har vi først købt i år.  Det er ikke meningen, at den skal blive stående der, hvor den står nu. Muligvis flytter jeg den ned ved siden af en smalbladet klokke, som godt kunne bruge lidt at støtte sig til.  

I følge etiketten hedder den smukke daglilje til venstre "Chicago Sunrise". Men jeg er blevet lidt i tvivl efter at have set foto af "Chicago Sunrise" andre steder. Den har samme højde og samme blomsterstørrelse som Corky til højre. Den har dog knap Corky`s korkagtige tekstur i blomsten og støvknapperne er ikke samme farve. De springer ud i første halvdel af juli måned og blomstrer i en måneds tid.
"Final Touch" til højre er den af vores dagliljer, der springer sidst ud. I år sprang den ud 19. juli, men som regel venter den til omkring 1. august. Det betyder at den kan holde blomsterne længere. Den har før haft blomster helt hen til slutningen af oktober.
"Frans Hals" til højre er et festfyrværkeri i gul og orange. Den springer ud i første halvdel af juli og blomstrer en måneds tid.

                                                

"Gentle Shepherd" til venstre ser ude i solen ud til at være hvid. Først da jeg tog den med ind i en buket, lagde jeg mærke til, at den har et svagt lysegult skær. Den blomstrer fra midt i juli.
"Glacier Bay" til højre var en af de første jeg købte og bestemt en af mine yndlinge. Den er med sine mindre blomster og tyndere stængler meget graciøs og også meget blomsterrig. Den blomstrer fra sidste halvdel af juni og fire til seks uger frem.

"King Georg" til venstre er den af dagliljerne i haven, der har de største blomster. Den blomstrer fra første halvdel af juli og en måned frem.
"Little Bumble Bee" til højre blomstrede utroligt meget sidste år. I år gik der desværre nogle insekter i en del af knopperne, og den har også lidt under tørken, men jeg er sikker på, at den kommer stærkt tilbage næste år. Den blomstre fra første halvdel af juli og en måneds tid frem.

                 
"Lynn Halle" til venstre er også en af mine yndlinge. Den kom for alvor i gang sidste år, efter at jeg flyttede den frem, hvor der er lidt mere vand og lys. Den har også blomstret utroligt flot i år. Allerede den 10. juni sprang den første blomst ud, og den havde først sin sidste blomst midt i august.
"Pink Damask" hører blandt andet på grund af placeringen til de senere. Den venter som regel med at springe ud til sidste halvdel af juli og står til et godt stykke ind i august.
Til venstre er det "Sammy Russel", der med sine enkle rustrøde blomster giver et naturligt look. Den starter blomstring midt i juli og blomstrer en måneds tid.
"Strawberry Candy" til højre har kraftigere stængler, bredere blade og en blomst som passer fint til navnet. Den springer ud næsten samtidig med "Sammy Russel", men kan afhængigt af året have en længere blomstring.               
     
   
"Stella de oro" til venstre er en lav daglilje. Den drillede et par år og ville ikke blomstre, men nu er den bare så fin igen og har blomstret det meste af sommeren.
Foto af "Summer Wine" til højre yder den ikke meget retfærdighed. Den har en meget flottere farve i virkeligheden.
                                                     

Denne daglilje, som jeg er rigtig glad for, har jeg ikke noget sortsnavn på. Den blomstrer fra sidste halvdel af juni og en måneds tid frem."Wild Horses" som vi købte i foråret og "Ed Murray" og "Forgotten Dreams" som vi "kom til" at købe på plantemarked i starten af august, selv om vi næsten havde besluttet, at nu måtte det være godt, har jeg ikke noget billede af endnu, men jeg glæder mig til, at de springer ud til næste sommer.

Hav det godt der ude i det milde, men våde oktobervejr.
4 kommentarer:

 1. Det var sjovt og interessant at læse dit dagliljeindlæg og opleve din fasination af dem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have. Jeg er ikke helt sikker på præsis, hvad det er, der fascinerer mig mest. De strålende farver. Det store blomsterflor eller bladenes græsagtige look. Måske en kombination af det hele.

   Slet
 2. Ja jeg skal da love for, at du har styr på dine dagliljer, du har mange fine. Summer wine og Stella d´oro har jeg også. Black Stokings er rigtig fin, den vil jeg kigge efter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have, Ja jeg synes, jeg kan huske, at du har vist foto af "Summer wine". "Black Stockings" har en flot mørk blomst.

   Slet