Sider

søndag den 8. juli 2012

Middagssøvn i sommervarmen og måske et år hvor det lykkes.

I dag var det både sommer, sol og søndag. I formiddags ville jeg lige plukke jordbær, inden jeg gik i gang med at klippe de visne blomster af hist og her. Vi gravede de fleste jordbærplanter op for et par år siden, men har ladet nogle stå i det stykke hvor de plejede at give de største bær, uden at vi skulle vande dagligt. De fungerer så som en slags mellembeplantning mellem Hortensia, astilbe og valmuesøster.

Denne Hortensia (macrophylla "White Ball" som kun lige er ved at springe ud, købte jeg i foråret. Den så meget trist ud, da jeg gik og plukkede jordbær. Alle de helt og halvt udsprungne blomster lignede noget, som nogen havde glemt at sætte i vand. Med de 30 - 40 mm regn vi fik fredag i sidste uge, kunne den da ikke være ved at tørre ud, og bladene virkede da også saftspændte nok. Altså tjekkede jeg om den havde mange lus. Det havde den ikke. Pludselig gik det op for mig, at vi havde 26 graders varme, og at solen på den tid af dagen stod lige på.

Jeg prøvede at væbne mig med tålmodighed, til der kom skygge der og så brusede jeg den over. Det hjalp. Den sov bare til middag.


Når vi nu er nede i det hjørne af haven, så er det også her, at jeg har den begonie stående, som jeg har fra min mormor. I baggrunden er det Hosta fortunei "Aureomarginata" som er ved at skyde blomsterstængler op.


Lyslilla er en af de farver, som det kniber mig at få til at passe sammen med noget som helst. Så nu har de fået deres helt eget hjørne i enden af staudebedet.  Foruden mine to andre hostaer - som egentlig stammer fra en og samme potte og som jeg ikke har noget navn på - er det mellem hostaerne bakkestjerne og til højre mælkeklokke "Loddon Anna" og perlekurv.


Længere oppe i bedet er der mere kulør. Her står Solbrud "The Bishop" sammen med nellikerod "Mrs Bradshaw" og ærenpris "Blauriesin". Riddersporen "Black Knight" holdt heldigvis balancen i de voldsomme tordenskyller vi har haft. 


Solbrud "Moerheim Beauty" er ikke helt så høj, som den plejer at blive, måske fordi jeg delte den i foråret. Til gengæld ser skabiose "Miss Willmott" og nyserøllike "Boule de Neige" ud til at nyde tilværelsen i år. Forrest er det skønhedsøje "Grandiflora" som er ved at springe ud.


Dagliljen "Glacier Bay" er en af mine yndlinge mellem dagliljerne, fordi den er så graciøs og blomstervillig. Den har blomstret i to uger nu, og der er stadig masser af knopper tilbage.


Rosen "Bella Rosa" - her lidt fra oven - købte jeg i foråret. Lever den ikke bare godt op til sit navn? Den kunne godt gå hen og blive en af dem jeg fik flere af.


Denne her stenrose  (Cistus hybridus) købte jeg også i foråret. Jeg er lidt spændt på hvordan den klare vinteren. Den er i familie med soløje, som jeg har flere af, og de klare sig fint, så jeg satser på at det går godt.


Den stenurt der står nederst i billedet er igen en af dem, der er navnløse. Jeg har ledt på nettet og er kommet frem til, at det må være en sedum dasyphyllum. Den startede med at blomstre for snart en måned siden, og den kan lidt endnu. Nu har den fået selskab af indisk potentil "Ron McBeath"


På den anden side af potentilen er en husløg og rød stenurt "Purpurteppich" i fuldt flor.


Fra mit køkkenvindue har jeg nu udsigten til denne lille dobbelte klokke. Den ser jeg frem til hvert år. Er der mon nogen der ved, hvad det er for en?


Endnu en stenurt (Sedum album "Purpureum")


Køkkenhave har vi ikke, så det bliver kun til, hvad vi nu kan have i det gamle hjemmelavede drivhus, der stod her, da vi købte huset. Og nej man skal ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt, for det er flere gange blevet til ingenting, enten fordi den danske sommer er for kort eller for kold og overskyet, men nu er der flere af vandmelonerne, der ser ud til at holde, hvad de lover. 


Vi glæder os.


Midt i begejstringen over vandmeloner havde jeg nær glemt væbnerliljen. Den har været ekstra flittig i år.

Hav det godt derude.

3 kommentarer:

 1. Sikke en masse fine blomster, du viser.
  Godt du fandt ud af, hvad der var galt med hortensiaen, de kan godt nok stå og se meget sørgelige ud, heldigvis liver de op efter middagssøvnen.
  Dine solbrud ser så fine ud, og Bella Rosa lever fuldt op til sit navn.
  Hilsen
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Tak skal du have.
   Ja pyha, det er godt, at det ikke var noget mere alvorligt, der var galt med hortensiaen. Det tog bare lige et øjeblik inden femøren faldt.

   Slet
 2. Gode billeder af dine mange smukke blomster.
  Hvor er væbnerliljen dog en skøn plante. Jeg kender den slet ikke.
  Tak for kigget.
  Ha´ en dejlig dag.

  SvarSlet