Sider

søndag den 23. september 2012

Siden sidst.

Det har været en fantastisk smuk septembersøndag. Kun nogle få sorte skyer og en masse sol. Så jeg fik klippet en del i staudebedet. Det har været lidt forsømt det sidste stykke tid. Det startede med, at jeg på havens dag lige kiggede forbi planteskolen, fordi jeg manglede et par stenbedsplanter. Og hvad opdager jeg så. Den lokale planteskole gav 20% på planterne den dag. Og da jeg har rygrad som en regnorm (når jeg har sat mig for kun at købe, de planter jeg har planlagt hjemmefra) blev det selvfølgelig til lidt mere end et par planter.


 
Denne lille cypres har længe stået på ønskesedlen.
 
 
 





































Jeg faldt også for denne vintersnebolle. Da jeg kom hjem, tjekkede jeg den lige på nettet, og nu er jeg i tvivl, om den overhovedet er hårdfør nok til at stå ude om vinteren. Etiketten  nævner ikke, at den skulle være sart, men både bøger og nettet maner til forsigtighed. Dog uden at sætte et sortsnavn på.
Foreløbig har jeg plantet den i en krukke.



 
Nogen vil måske kunne huske, at jeg havde sat mig for at fjerne den meget villige trædebregne, som jeg havde mellem bl. a. liljer og dagliljer. Det var en langvarig affære, men det lykkedes. Nu er der så en masse ny jord at plante i, så denne blå hør måtte jeg også lige have med hjem. Til samme bed fandt jeg også en alunrod med røde blade og hvide blomster.  
 
 
  
 
Kokarde er desværre kortlivet i min have. Men jeg kan rigtig godt lide den, fordi den blomstre langt hen i efteråret. Og så havde jeg lige et hul i staudebedet, der ventede på den.
 
 
 
 
I foråret såede jeg nogle nelliker, som jeg midlertidig plantede ud i et hul i staudebedet. Det var så meningen, at de kunne gemme sig der det første år, for så at blive plantet et mere iøjnefaldende sted til næste år, når de var klar til at blomstre. Snydt igen. De klarede det hele på den halve tid. Nu gad jeg nok vide, om de også kan blomstre til næste år. De må i så fald dele pladsen med denne smukke stormhat som jeg forelskede mig i.
 
 
 
 
En Hortensia blev det også til. Her stod der en potentilla med røde blomster, men den er nu flyttet ned og fylde lidt mellem dagliljerne. Jeg synes at hortensiaen spiller rigtig godt i farverne med den brogede klokkebusk der står bag den.
 
 
 
  
Da jeg nu var gået i gang med at flytte rundt, sprang jeg ud i det og gravede et stykke af græsplænen op. Den ene af mine rhododendroner er begyndt at blive så bar. Så jeg blev enig med mig selv om, at prøve at flytte den til et hjørne, hvor der er lidt mere fugtigt og lidt mere skygge. Tæt på hækken havde jeg en Osmanthus, som også havde det for tørt. Den har jeg også flyttet hen i mit nye bed. Den hvidblomstrede kæmpestenbræk har i flere år startet med at blomstre så tidligt, at nattefrosten lige har nået at ødelægge blomsterne, og en af påskeklokkerne passede ikke så godt i farven, der hvor den stod. Helt uden at købe nyt gik det dog ikke. Jeg har længe haft hvide vibeæg på ønskesedlen. Her syntes jeg lige de kunne passe ind. Og da jeg nu var kommet ud og købe vildt ind, kom jeg også til at købe den lille bjergté, der står foran den blålige sten.  Nu venter jeg bare på foråret, så jeg kan se, om det virker lige så godt, som jeg drømmer om.
 
 
 
 
Men foreløbig er vi på vej ind i efteråret. Her er det solhat, som har blomstret nu i en lille månedstid.
 
 
 
Sankthansurten er lige startet med at blomstre.
 
 
 
 
Den tidligste af mine chrysantemum har blomstret et stykke tid.
 
 
 
Og ballonklokken Hakone Blue har fået efterårsfarver.
 
 
 
 
Som afslutning på denne skønne efterårsdag får I lige denne lille skønhed som englænderne, så vidt jeg ved, kalder for Coral Drops, og som har det botaniske navn Bessera elegance. Den har vist ikke noget dansk navn. Den skal ind om vinteren sammen med gladiolus og alt det andet. Billedet er fra den 9. september, men den er stadig fyldt af blomster. 
Håber I får en god uge.

6 kommentarer:

  1. Hej May
    Ja det var en dejlig dag i går, det må vi glæde os over. Sikken en masse dejlige planter, du har købt, hvem kan lade være med at købe, når der er 20 % rabat. Din vintersnebolle skal nok klare sig, men at plante den i en krukke er ikke det sikreste. Jeg har min plantet direkte i jorden, den er rimelig stor nu, og blomsterne dufter så skønt forholdsvis tidligt på foråret, så det er en fryd at gå forbi og sniffe til den :)
    Osmanthus den er der ikke mange, der har, jeg har den men den er ikke stor endnu, hvad for en af dem er det på billedet?
    Ballonklokken kender jeg ikke.
    Havehilsener
    Lisbeth
    Man skal skrive koder hos dig, derfor får du måske ikke mange kommentarer, de er så svære at læse.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja søndagen var en af de septemberdage, hvor det var svært at løsrive sig fra nusseriet udendørs, da det blev tid til at tænke på aftensmad. I dag har den så stået på regn og rusk.
      Med lidt held har vi nok næsten samme klima her, som I har, så hvis du ikke har nogle dårlige erfaringer med vintersnebolle ude i haven, vil jeg også se at få plantet min rigtigt. Jeg satte den i en krukke, fordi jeg så kunne tage den ind, hvis det var nødvendigt.
      Det er en Osmanthus burkwoodii jeg har. Den er stedsegrøn med blade der minder lidt om ligusterblade, bare mindre. Den bliver omkring en meter høj og blomstre i maj måned. Men den har mistet en del af bladene det seneste år. Jeg gætter på, at den har tabt konkurrancen om vandet til ligusterhækken. Håber at vi nu får rettet op på det. På billedet står den til højre for påskeklokken eller bag den lige så afpillede rhododendron.
      Det med koderne vidste jeg ikke noget om. Har det hele tiden været sådan, eller er det noget, der er opstået for nylig? Er det en af de der ruder, der dukker op i det øjeblik, man vil udgive med en masse skæve bogstaver hulter til bulter? Gmail har oplyst, at der er en funktion, jeg kan slå fra, for at få det til at fungere bedre. Desværre er jeg nok stadig IT-begynder.

      Slet
  2. Så har jeg set Osmanthus på billedet, min har ikke blomstret endnu, den er ikke så stor.
    Hvis du ikke kan finde ud af, at slå koden fra kan du kigge på Irishavens blog, Berit har en blog der hedder hjælp til bloggen eller sådan noget, der kan du læse, hvordan man gør.
    Ja det er en af de ruder, der dukker op, som man knap nok kan læse.

    SvarSlet
  3. http://bloghjlp.blogspot.dk/2012/02/afmelde-bogstavkode.html
    her kan du finde hjælp til at slå den fra.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak fordi du gjorde mig opmærksom på, at det var bøvlet at kommentere på bloggen. Nu har jeg surfet rundt på de sider, der gennemgår hvordan man opretter en blog, og jeg tror, at jeg nu har fået slået funktionen fra.
      Vintersnebollen er også plantet i et bed, hvor den nok får noget sol, så der kommer blomster i den, men hvor jeg samtidig mener, at den er lidt i læ for nord-øst blæsten og morgensolen i det tidlige forår.
      Hav en god aften.

      Slet
  4. Held og lykke med dine nyindkøbte planter.
    Jeg glæder mig til at se dem i blomst næste år.
    Hvor har du dog endnu mange smukke blomster.
    Tak for kigget.
    Ha´ en dejlig aften.

    SvarSlet